ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

Очилата са принадлежност, служеща за коригиране на зрението или за предпазване от нараняване на очите. Те се носят за улесняване на виждането и/ или защита на очите, а понякога и по естетични причини. Състоят се от рамка, обхващаща материала, през който се гледа. Той обикновено разделен на две плоскости с кръгова или елипсовидна форма наричани 'стъкла'. Очилата се поставят на лицето, върху носа, точно пред очите.

По името на немската фирма за производство на стъкла "Carl Zeiss", очилата се наричат разговорно цайси.Очилата се изработват от оптици и продават в оптики, но и по сергии.

ГРИЖА ЗА ОЧИЛАТА:

1. Съхранявайте очилата в калъф, почиствайте ги със специално за това предназначените препарати и кърпички.
2. Не допускайте загряване на очилата. То може да ги деформира и да повреди стъклата. Не ги оставяйте в колата.
3. При нужда от някаква корекция на очилата не го правете сами. Посетете Вашата оптика.
4. Никога не оставяйте очилата изправени върху изпъкналата част на стъклата. Това неминуемо ще доведе до тяхното издраскване и потъмняване. Не допускайте бърсане на сухи, особено напрашени очила.
5. Поставяйте и сваляйте очилата си с две ръце, като ги държите за двата наушника. Така ще избегнете деформации и счупвания (особено на глазанти).

 

ПРАВИЛА ЗА ОПАЗВАНЕ НА ЗРЕНИЕТО
1. Добра практика е да се проверява зрението поне веднъж в годината (за предпочитане на 6 месеца) от офталмолог. Той може да забележи аномалии или начални стадии на тумор, катаракт или глаукома.
2. Ако са предписани очила, те трябва да се носят редовно.
3. Много важна роля играе доброто осветление и позата на тялото. Не се препоръчва четене в полуосветена стая и книгата трябва да е поне на 25-30 cm разстояние от очите. Също така не е препоръчително да се гледа директно ярка светлина (като тази на слънцето или при заваряване).
4. Очите трябва да си почиват след зрително натоварване.
5. Дългите часове пред телевизора или компютъра създават допълнително напрежение и умора.
6. Хигиената и диетата на човек също са от съществено значение за запазване на зрението за по-дълъг период от време.

За да удължите живота на вашите очила, постарайте се да спазвате следните правила:

  • Не  почиствайте оптическите лещи сухи! 
  • Използвайте специализирани почистващи препарати, или хладка вода и сапун. 
  • Не почиствайте с органични разворители и прах за пране!
  • Не  почиствайте с грапави кърпи! 
  • Ползвайте бърсалки от микрофибър или салфетки за еднократна употреба.
  • Пазете очилата от удар, надраскване и висока температура! 
  • Не  ги оставяйте върху арматурното табло на колата, където температурата е много висока и поврежда органичните лещи /стъкла/.
  • Сваляйте очилата си само напред с двете ръце и не ги оставяйте легнали върху лещите /стъкла/.
  • Съхранявайте очилата си само в твърди калъфи! Така ще ги предпазите както от надраскване, така и от счупване.

 

 

Най-чести очни заболявания

АСТИГМАТИЗМЪТ е един от най-често срещания проблем със зрението. Астигматизмът може да е съпроводен с късогледство или далекогледство. Астигматизмът може да се коригира с очила, контактни лещи или чрез рефракционна хирургия.


СИМПТОМИ на астигматизма:
Леката форма на астигматизъм може дори да остане незабелязана. Първият симптом е леко замъглено зрение. Понякога некоригираният астигматизъм може да предизвика главоболие, преумора на очите или да изкриви или замъгли вашето зрение.

КЪСОГЛЕДСТВО- Късогледството е състояние на окото, при което фокусът на наблюдавания предмет е пред ретината, което се проявява с неясно виждане. Причината за това състояние е или относително по-дълга предно-задна ос на окото, или по-силно пречупваща оптична система (леща и роговица).

СИМПТОМИ:Късогледството започва обикновено в ранните детски години, като се увеличава до 18-21-годишна възраст. При високостепенните късогледства нарастването на диоптрите може да продължи през целия живот. Този тип пациенти подлежат на периодични прегледи поради повишен риск от отлепване на ретината.

Далекогледството е състояние, при което фокусът на наблюдавания предмет попада зад ретината. Дължи се на относително по-къса предно-задна ос или на по-слаба пречупвателна сила на оптичната система на окото. В зависимост от степента на далекогледството и възрастта на човека далекогледите хора могат да виждат добре и надалеч, и наблизо, поради способността на собствената им леща да променя положението на фокуса.                                                                           

СИМПТОМИ: Тези способности на лещата с годините отслабват и скритото дотогава далекогледство започва да се проявява със замъглено виждане, най-напред за близко, а след това и за далечно разстояние.


 

 

За връзка

Оптика "ПРИМА"
Гр.Царево
обл.Бургаска
ул."Хан Аспарух" №39
0889962200

Работно време:
09:00-20:00 ч. Летен сезон
09:00-12 ч.- Зимен Сезон
и от 14:00-18:00 ч.
Почивен ден: Неделя

Website:Ant.Dihanova

ПРЕВЕДИ СТРАНИЦАТА:

 

 

 

ВИЕ СТЕ КЛИЕНТ:

AmazingCounters.com

 

 

 

© Оптика "Прима"-Tsarevo Дочка Пеева

Make a free websiteWebnode